Voetproblemen

Onze voeten worden dagelijks belast. Door geen of slechte verzorging kunnen tal van voetklachten onstaan. Een regelmatige controle van de pedicure of voetverzorgster kan dan ook wonderen doen.

Hoe zijn voetklachten te voorkomen…
Met een goede voetverzorging zijn veel klachten te voorkomen. Begin altijd met een warm voetenbad. Reinig vervolgens de nagels met een nagelborstel.Spoel de voeten af met koud water en droog ze vooral tussen de tenen goed af. Na het baden of douchen zijn de nagels minder hard, zodat u ze dan het beste kunt knippen. Gebruik daarvoor een goed nagelschaartje en knip de nagels niet te kort en recht af. Werk ruwe nagelranden bij met een vijltje. Vermijd slecht passend schoeisel, schoenen met hoge hakken of slechte zolen, strak zittende kousen en kousen met naadjes.

Wanneer moet u een arts raadplegen…
• Een likdoorn die erg diep zit, kunt u het beste laten verwijderen door een arts of pedicure.

• Als een ingegroeide nagel na enkele weken niet overgaat, of als uw voeten voortdurend moe en pijnlijk zijn, is het verstandig een arts of pedicure te raadplegen.

• Mensen met diabetes (suikerziekte) moeten bij voetklachten altijd een arts raadplegen.

De voet is het bewegingsorgaan bij uitstek en zit ook bijzonder complex in elkaar. Hij bestaat uit 28 beenderen,tal van gewrichten, 50 ligamenten, 19 spieren en duizenden zenuwuiteinden en bloedvaten. Dat alles zit samengepakt op een oppervlak van 15 tot 30 cm dat een gewicht moet torsen van 45 tot 120 kg bij volwassenen en elke dag gemiddeld meer dan 1.000 schokken te verwerken krijgt. Onze voeten rusten niet plat op de grond, maar hebben een gewelfde vorm, precies om als schokdemper te kunnen fungeren.

U begrijpt dan ook dat de minste bot- en gewrichtsvervorming of -misvorming de levenskwaliteit kan aantasten, pijn kan veroorzaken of tot manken kan leiden.
Voetverzorging is belangrijker dan vele mensen denken. We lopen de hele dag op onze voeten en dus eisen ze een fatsoenlijke verzorging. Onvoldoende verzorging van de voeten kan een aanleiding zijn tot vervelende klachten. 1 goede raad verzorg uw voeten en bezoek tijdig een pedicure. Heeft u echter niet zoveel tijd of heeft u problemen om u te verplaatsen dan is er ook nog altijd de mogelijkheid dat ik bij u aan huis kom.

Onderaan vind u een lijst van een aantal veel voorkomende voetklachten en hun remedies die u misschien kunnen helpen.