Alle rechten voorbehouden - copyright  2013 - www.pedicure-tine.be 
Salon te Waregem
Ook aan
uis

Likdoorn....


De likdoorn is een sterk verhoornd deel van de huid aan de voet, meestal ringvormig met een klein, diep centrum. Dit centrum wordt geleidelijk gevormd door druk op dat betreffende huiddeel. De druk wordt veroorzaakt door schoeisel, overgewicht of afwijkingen aan de stand van botten in de voeten. Meestal is er een combinatie van tenminste twee van deze factoren aanwezig.

De likdoorns kunnen zowel aan de voetzool (hak, voorvoet, teengewrichten) als op de strekzijde van de voet gelokaliseerd zijn (teengewrichten). Ook kunnen likdoorns aan de zijkanten van de tenen worden gevonden wanneer twee tenen door standafwijkingen of knellend schoeisel tegen elkaar aangedrukt worden.

Likdoorns kunnen behandeld worden door de hoornlaag los te weken met salicylzuur (bijvoorbeeld opgelost in collodion of verwerkt in vaseline). Het aanbrengen van een gelpleister, om de druk weg te nemen, gedurende voldoende lange tijd laat toe dat de likdoorn verweekt en spontaan verdwijnt.

De likdoorn kan worden weggesneden door een pedicure om de pijn weg te nemen. Vaak komt deze weer terug en is een vervolgbehandeling noodzakelijk.

In de homeopathie wordt muurpeper gebruikt om likdoorns zacht te maken.

In alle gevallen moet, om de aanmaak van een nieuwe likdoorn te voorkomen, de oorzaak worden aangepakt, bijvoorbeeld door aanpassen van het schoeisel.

Bij het uitblijven van behandeling kunnen complicaties optreden die in het ernstigste geval zelfs amputatie tot gevolg kunnen hebben.

Wanneer de druk op de huid blijft bestaan zal de likdoorn weer snel op dezelfde plaats terugkomen. De oorzaak van de druk moet dus worden opgeheven. Soms is een eenvoudige aanpassing van het schoeisel (bijvoorbeeld met een steunzooltje) voldoende. In zeer hardnekkige gevallen is een behandeling door de orthopedisch chirurg aangewezen.


Eksteroog...


De benaming eksteroog is ontstaan uit de vergelijking van ‘de zwarte kern in een likdoorn’ met ‘het oog van een ekster’.

Het zwart puntje kan in een likdoorn ontstaan indien de wrijving en druk blijven aanhouden en de slijmbeurs alzo gaat ontsteken.
De slijmbeurs is het kapselbandje rond een gewricht dat het gewrichtsslijm afscheidt.

Hieraan moet zeker een oplossing geboden worden, om ontsteking van het beenvlies en zelfs het gehele bot te voorkomen.